Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.02.2010 21:06 - Ракия-и още нещо
Автор: alkoholi Категория: Хоби   
Прочетен: 23775 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 09.02.2010 22:52


imageЗдравейте днес ще ви разкажа някои интересни неща за ракията тази така обичана напитка от българите и не само.

 

Ракия (на сръбски и македонски  ракија, на румънски cuika, на арабски arak) е традиционна силна алкохолна напитка, приготвяна на Балканите. Първоначално ракията е безцветна, като може да придобие жълтеникав до кафеникав цвят при отлежаване в бъчви или след употребата на различни добавки. На вкус наподобява италианската грапа, японското саке, руския самогон, мексиканската текила или американското бренди. Приготвя се чрез дестилация на ферментирали плодове. Най-разпространените видове са гроздова и сливова ракия. Промишлената ракия (наречена също така купешка) е обикновено 40градоса, но домашно приготвената може да достигне 60градоса. Технологията на приготвяне не е сложна, а суровините - (плодове, захар и вода) са леснодостъпни и сравнително евтини. През зимата ракията се пие подгрята (греяна ракия). Счита се за национална напитка на България, Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора и Хърватия.

Думата ракия, в българския език е влязла посредством турския (ракъ, rakı), а в него от арабския. Взета е от арабската "عرق [харак]", като други нейни варианти са "арака, араки, арики". "Арак" на български означава "пот (изпотяване)" откъдето е етимологичното обяснение за думата. Тя може да се отнася или до специфичният начин на приготвяне на напитката(докато се дестилира капе капка по капка, като пот) или до това, че ракията кара консумиращия човек да се поти.

Ракията се получава чрез дестилация на ферментирали плодове или вино. Суровината от виното се нарича джибри. Процесът на дестилация се нарича варене или печене. Дестилационното съоръжение се нарича „казан“ (предпочита се да е меден). Подгревът е с огън на дърва, охлаждането - водно. Първо потича лека фракция, богата на метилов алкохол. Тази фракция (около половин литър на 100 литра матерял) не се пие, а се използва за разтривки. Алкохолният градус на ракията обикновено е около 40-50°. Ако получената ракия се превари още веднъж, се получава „ракия препек“ с градус 55° до 65°, която се пие разредена с вода. Има и ракия „двоен препек“ - над 90°. Остатъкът от пръщините след варенето стават за храна на патици, гъски и прасета. Ракия може да се произведе от почти всичко, стига да има захарно съдържание. За да се свари ракия от даден изходен материал, трябва да протече ферментация, т.е. захарта да се преобразува в алкохол.

Процесът на ферментация е като при слагането на вино, но изискванията за стерилност не са толкова високи. Необходимо е да се поддържа температура не по-малка от 15 градуса. Под тази граница процесът спира, съответно колкото по-висока е темпепатурата, толкова по-малко ще чакате. От опит са установени някои зависимости на количеството получен алкохол от количество изходен материал в зависимост от това какъв е той, като например:

  • сливи (джанки) - 4-6 l от 100 кг.
  • сини сливи - 6-10 l от 100 кг
  • грозде - 16-18 l от 100 кг

Разбира се, количеството зависи от процента захарност, аромата и вкуса на плода. Ориентировъчно от 1 кг захар се получава приблизително 0,7-0,8 l ракия. С тези данни човек лесно може горе-долу да пресметне колко алкохол може да изкара от заложения материал още преди да е ферментирал и, ако е необходимо, да му добави рафинирана захар, гликоза, фруктоза или пчелен мед (с мед става по-хубаво, но е по-скъпо). Задължително преди да се прибави захарта (меда) се разтваря в гореща вода, като по този начин се ускорява и ферментирането.

Промишленото производство на ракия има за цел да се получи особено качествена напитка, което е невъзможна в домашни условия. Ракиеният дестилат, произведен в съвременни апарати се разрежда с вода, като стремежът е да се получи алкохолна течност, която да се притежава максимално добри вкусови и цветови качества. За целта понякога ракията се подлага на стареене в допир с дъбова или черничева дървесина. Често за промишлено производството на ракия се използва смес от етилов спирт и вода, с добавки за овкусяване, оцветяване и ароматизиране.

Ракията може да бъде приготвена от всички известни на хората плодове, но най-често се прави от грозде, кайсии и сливи. Някои видове ракия се оставят да отлежат в дъбови бъчви, за да придобият по-мек вкус и кафяво-златист цвят. Варенето на ракия и пиенето ѝ е традиционно занимание на българина. Самата ракия е влязла във фолклора и обичаите. "Руйно вино" и "върла ракия" са традиционните питиета. Тя се пие изстудена през лятото, със стайна температура или „греяна“ през зимата.

Когато бесарабските българи в Молдова разбират през 1858 година, че за княз на Молдова е назначен българинът Никола Богориди, първата молба, която отправят към него, е да свали държавния монопол върху ракията.

За и около ракията си има традиционна терминология, част. Произнася се и като „рикия“. Също се среща и като „ичкия“, „пукница“ или „скоросмъртница.“ Слабата, некачествена ракия е „шльокавица“ или пърцуца.

В България в момента има вписани 15 български наименования на спиртни напитки с географски указания – 9 наименования на гроздови ракии и 4 наименования на плодови ракии, а 13 от тях са получили и европейска регистрация.

Нека драснем няколко реда и за посочените в началото чуждестранни ракии .

Саке (на японски: (さけ)) е традиционна японска алкохолна напитка, получавана при ферментация на ориз. Процесът на приготвяне наподобява този на бирата, но вкусът се доближава до този на ракията. Процентът му варира от 14% до 20%. Може да се сервира студено, топло или горещо. Обикновено се сервира в керамични бутилки, наречени токури (tokkuri), след което се сипва в плитки чашки, наречени чоко (choko). Със саке могат да се приготвят и коктейли.  

Арак (عرق ,Arak, araq)

Представлява бистра, безцветна, неподсладена дестилирана алкохолна напитка с анасонов привкус и аромат, произвеждана в района на източното Средиземноморие, Ливан, Сирия, Йордания, Палестина, Израел и Ирак. Името арак произхожда от арабски и означава сладък, или сок. Този арак (arak) не бива да се бърка с ликьора с подобно име – arrack..

Руското име за домашно приготвен дестилиран алкохол се нарича самогон . Основни съставки са захар, цвекло, царевица и картофи. дестилация се нарича первач буквално преведена като "първият" - тя е известна с високото си качество на чист алкохол. Самогон често има силни отблъскваща миризма, но поради евтино и бързо производство е широко разпространена в Русия.

Бренди е сборно наименование на алкохолни напитки, получени чрез дестилиране на вино, след като виното предварително е направено от ферментирали плодове. Съдържа 36%–60% алкохол и се пие обикновено след вечеря. Доброто бренди трябва да отлежи в дървени бъчви. Най-често се използва вино от грозде, но могат да се ползват и други видове плодове. Най-напред брендито се появява през XII век, а широка употреба и популярност получава през XIV век

Това беше за сега от мен ако ви интересува нещо спецялно свъзано с ракиите пишете ми ще се радвам да ви отговоря.

Павел Харизанов



Тагове:   още,   ракия,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. rustam - Интересно
09.02.2010 21:21
но все пак, наименованието Ракия е точно зантова - да откличи алкохола , получаван от плодове и грозде по-специално , от самогона - произвеждан от скорбяла(картофи и пр) и цвекло( захар).
Сладкото вежество в гроздето е фруктоза, а не захар и затова ракията е ракия. А не водка например.
напише нещо за Водките. ще е ивнересно
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: alkoholi
Категория: Хоби
Прочетен: 231760
Постинги: 10
Коментари: 13
Гласове: 19
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930