Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2010 10:41 - Famous Grouse scotch
Автор: alkoholi Категория: Хоби   
Прочетен: 6439 Коментари: 0 Гласове:
0



image

Вече 20 години Феймъз Грауз скоч уиски е номер едно в Шотландия, номер две в Англия и изключително важен играч на много пазари по света

Началото е много скромно – малка питиепродавница в модерната част на град Пърт. Годината – 1800 г. Бизнесът на семейство Глоуг тогава обслужва само градчето.

Създателят на питиепродавницата Матю Глоуг първо работи като иконом и управител на избата на Лорд Мансфийлд в двореца Скоун. През 1770 година Матю Глоуг напуска дворцовата работа и наема магазин в Пърт. С опита, натрупан при лорда, той започва като търговец на вина, спиртни напитки и храни. През 1800 година основава родовия бизнес “Матю Глоуг и син”.


Известната яребица

Семейство Глоуг създават собствена марка уиски заради нарастващия брой благородници, привлечени от лова в Шотландия. През 1896 се появява името Grouse /Грауз - яребица/, а дъщерята на тогавашния Матю Глоуг, Филипа, рисува червената шотландска яребица - до ден днешен символ на търговската марка.

Марката Грауз /яребица/ става толкова популярна, че я прекръстват Феймъз Грауз – Известната яребица. Компанията продължава да расте. През 1910 година Матю предава бизнеса на сина си Матю Уилям Глоуг, познат на всички като Уили. Той развива рекламната дейност и директната поща като ключови средства за повдигане на имиджа на марката. Уили обаче отива на война и до 1917 година бизнесът се управлява от жена му, която постига рекордни печалби. Даже счетоводителите я съветват да намали продажбите, за да ограничи огромния данък печалба по военно време.

През 1970 година, компанията е купена от Хайланд Дистилърис. С тази компания фамилията Глоуг е поддържала тесни бизнес връзки, купувайки малцови компоненти за уискито Феймъз Грауз. Матю Глоуг и син, собственик на марката Феймъз Грауз, става подразделение на Хайланд Дистилърис.

 

Знаете ли че …

1. Всяка секунда в Шотландия се изпиват три малки Феймъз Грауз уискита.

2. Феймъз Грауз се продава в повече от 100 страни в света.

3.Повече от 30 милиона бутилки Феймъз Грауз се произвеждат в Шотландия всяка година.

4.Феймъз Грауз е номер едно шотландско уиски от 1980 година.

5. Яребицата на Феймъз Грауз е най-любимата птица на Шотландия. Тя е главен герой на повече от двайсет рекламни клипа. Един от тези клипове е награден от слушателите на БиБиСи – Радио 4.

6. Всеки клип се прави четири месеца. Създателите на анимираната птица са авторите на предаването на БиБиСи – “На разходка с динозаврите”.

7. Първата червена шотландска яребица е нарисувана от Филипа – дъщеря на Матю Глоуг.

8. Уискито Феймъз Грауз преминава над 6 000 теста за качество от дестилацията до бутилирането.

9.Технологията на Феймъз Грауз се пази ревниво. Но в сърцето на това уиски лежат два от най-уважаваните малца в света – Макалан и Хайланд Парк.

10. Най-старата дестилерия в Шотландия е в Глентърет – духовната родина на Феймъз Грауз. Там се намира “Преживяването Феймъз Грауз” - необикновено и оригинално интерактивно представяне на уискито Феймъз Грауз, спечелило наградата БАФТА за интерактивна експозиция.

11. Шотландците на галено наричат Феймъз Грауз “пилето”.

12. Феймъз Грауз се превръща в нова колекционерска мода сред познавачите на уиски и сред почитатели на оригиналното. Клиповете и рекламните визии на Яребицата се разменят и ревностно се следят от фен-клуб.

 

 

Тайните на успеха

Престижни съставки
Два от най-престижните малца в света – Макалън и Хайлънд Парк - са в основата на Феймъз Грауз скоч уиски.

Специална програма за съчетаване
За разлика от много други видове уиски, Феймъз Грауз отлежава дълги месеци след смесването, за постигане на забележителна мекота.


Подбор на уникални бурета Уискито отлежава в ръчно изработени бурета, в които е отлежавало шери. Това придава неповторимо вкусово богатство на уискито.

Строги стандарти за качество Всяко буре уиски се проверява поотделно, за да се гарантира съвършеното му качество.

 

Феймъз Грауз постави началото на българската алея на славата. Първата звезда вече блести пред кино Арена и гордо носи името на Христо Стоичков. За да доближи всички до алеята на славата и тръпката да бъдеш част от нея, Феймъз Грауз подарява звезди от истинско злато. Спечелилите могат да усетят какво е да си сред избраните, като отнесат със себе си частица от самата Феймъз алеята на славата.

imageimageimageimageimageimageimageimageimage



Тагове:   алкохол,   ракия,   уиски,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alkoholi
Категория: Хоби
Прочетен: 231814
Постинги: 10
Коментари: 13
Гласове: 19
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930